dissabte, 12 de març de 2022

S'HA ACABAT FER L'ANIMAL PERÒ COMENCEM A "FER L'INDI"!

Abans no haguem de fer la propera entrada sobre les colònies, us fem un breu resum sobre el Carnaval. Tot i que aquí només  hi posarem una petita mostra d'algunes imatges, al Drive de l'Escola en trobareu moltes més tant de Carnaval (promoció 19-20, Vida d'aula, Carnaval) , com del dia a dia de la classe que penjant periòdicament.

 • Tot va començar per triar la nostra disfressa per al Carnaval que calia que respongués al tema que s'havia proposat com a escola: "Coses que es poden fer a la platja de Vilanova". Després d'una pluja d'idees i de valorar com podia ser de complicat disfressar-nos d'alguna de les propostes vam decidir-nos per "Fer volar estels" (sense saber-ho havíem coincidit amb el tema de segon però, molt amablement, van buscar un altre tema que els motivés i nosaltres vam poder fer realitat la nostra disfressa.  

 • Després de documentar-nos una mica mirant videos sobre fer volar estels o construïr el nostre propi estel, la Marta va fer-ne un disseny i, com que va ser ben acceptat, vam posar-nos mans a l'obra.  Calia fer:
  • Un estel de cartró (demanaríem cartró a les famílies, la Marta el retallaria i després el pintaríem amb corrò cadascú d'un dels colors del model, segons li agradés més). 
   • Per fer la cua de l'estel i els llacets la Marta va trobar retalls de bosses de plàstic de colors d'antigues disfresses de Carnaval de l'escola. Cadascú va escollir tres colors diferents que no podien coincidir amb el color de l'estel.
   • En un primer moment volíem fer aguantar el núvol amb un pal perquè semblés que volava més alt, però després ens vam adonar que a l'hora del Sermó del dia de l'Arrivo podíem tapar molt als nens i nenes que tinguéssim al darrera, així que finalment ho vam deixar córrer.
  • Un núvol també de cartró (primer li donaríem textura utilitzant pasta de paper, i després el pintaríem amb esponja de color blanc i blau)
Durant una colla de dies vam estar treballant de valent, repartint les diferents feines en diferents espais de la classe a manera de "treball per racons de Carnaval" que a més vam combinar amb un espai de maquillatge on, per parelles, un nen/a maquillava i l'altre es deixava fer (va ser un exercici de confiança molt important!), també amb un full d'activitat on vam pintar un antifaç i després el vam enganxar sobre un full on calia confegir la paraula CARNAVAL en lletres de paper i després enganxar-hi "confetti", i també amb la confecció del nostre antifaç pel pati i de pintar uns estels amb aquarel·les per un encàrrec que teníem i que us explicarem més endavant. • Una altra activitat va ser la de conèixer uns dies abans els diferents actes del Carnaval Vilanoví a través d'uns petits audiovisuals "Això és el Carnaval de Vilanova, això és..." produïts per la FAC i l'Ajuntament. Merengada, Arrivo, Caramel, Comparses... tots els actes van anar "desfilant" per la pantalla i els vam anar situant al nostre calendari de la cartellera.
 • Dilluns de la setmana de Carnaval van irrompre els "Emissaris d'en Carnestoltes" (que s'assemblaven sospitosament a unes quantes germanes i germans de la classe de quart...) amb les seves ordres esbojarrades  que van provocar que dimarts a la classe fóssim 50 i no 25 (comptant els pelutxos que vam portar a la classe i que cadascú va tenir l'oportunitat de presentar a la resta de la classe), que féssim Psico en pijama o que dimecres vinguéssim vestides de la manera més estrafolària.

 • Dimecres , vestits de cuiners i cuineres, i acompanyats per la Raquel i el cosí cuiner de la Marta (el cosí Fermí) vam preparar les coques de llardons o dàtils (per a aquelles persones de la classe que no mengen porc) seguint la recepta d'un pastisser que havíem vist a les xarxes. A la tarda les van enfornar a la cuina i dijous ja les teníem a punt per acompanyar el xató.

 • Dijous començava oficialment el Carnaval. A primera hora del matí vam visitar als nens i nenes de cinquè que ens van ensenyar (i fins i tot ens van convidar a ajudar-los) com es feia el xató. Després vam trobar-nos al pati amb la resta de nens i nenes de l'escola i vam poder fer un tast de xató i també tastar les coques. Un cop a la classe, qui va voler va acabar la nostra particular xatonada amb "merenga fins al nas!" (al Drive teniu la foto de les qui es van voler empastifar el nas). A la tarda vam confegir caramels amb paper crespó i vam fer un simulacre de "Comparses" en petits grups vestint cadascú allò que el fes feliç ja fos mantó, barretina, farcell...
 • Divendres sortíem disfressades al pati a rebre Sa Majestat na Carnestoltes i després de fer uns quants tombs pel pati a ritme de xaranga, vam escoltar atentament el seu sermó i , després d'esmorzar a la classe, vam fer ball i batalla de paperets. Va ser un moment molt maco en què vam poder gaudir i barrejar-nos amb la resta de nenes i nens de l'escola. En entrar a la classe i abans de sortir, vam continuar el ball i el "desmelene" posant les músiques que van demanar els nens i nenes de la classe que van voler (al Drive hi teniu un parell de videos)

 • I després de quatre dies sense escola, dimecres ens retrobàvem per acomiadar en Carnestoltes. Al matí vam confegir les nostres sardines i vam visitar la sala mortuòria a la Biblioteca, i a la tarda vam sortir al pati a escoltar el testament i presenciar la crema d'en Carnestoltes que, malgrat per a algunes persones de la classe era una estona que els creava una mica d'angoixa, sobretot pels petards, tothom va poder enfrontar-se i superar.


I acomiadat el Carnaval vam començar a fer compte enrere per les colònies, tot i així ens quedava una feina pendent: des de principi de curs que teníem l'encàrrec de guarnir les cartelleres de les entrades de l'escola. 
 • La Marta va proposar d'utilitzar els estels que havíem pintat amb aquarel·les i el cartró que va quedar de retallar els núvols de la disfressa (que vam utilitzar com a plantilla) per crear un cel ple de núvols i estels i, com que el dia 21de març és el dia mundial de la poesia, acompanyar-lo del nostre propi poema (a l'estil dels poemes que la Marta ens llegeix de tant en tant).
 • A la rotllana vam anar "teixint" poemes sobre els estels, pensant en que volaven, a què podien assemblar-se... Després que uns quants poetes i poetesses fessin les seves propostes, tothom va poder aixecar el dit quan li agradava un poema i així vam triar el què havia agradat a més persones . Finalment només calia escriure'l per posar-lo a la cartellera i en fer-ho ens va passar quelcom molt màgic i poètic... A la rotllana, mentre la Marta anava anotant en una pissarra, cadascú analitzava un so i amb quina lletra calia escriure'l i, per sorpresa descobríem que el nostre poema tenia 25 sons (26 lletres gràcies a la "ll" d'ocell"), tants com nenes i nens som  a la classe!
                                                                            "VOLA, VOLA, 
                                                                              VOLA ESTEL, 
                                                                              COM UN OCELL
                                                                              CAP AL CEL."

Ara sí que quedava definitivament enrere el Carnaval i tocava començar a fer l'indi. 
Però això ja serà el tema d'una nova entrada al bloc!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada